Здорове харчування

Рішення виконавчого комітету ЗМР від 08.12.2022 №503 “Про затвердження переліків категорій здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування здобувачів освіти/дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2023 році https://drive.google.com/file/d/1vvZJJTgpDQygX7wS_4JRpFb2usS7QNGZ/view?usp=sharing

Рішення виконавчого комітету ЗМО від 03.12.2021 №458 “Про затвердження переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням в комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей в комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2022 році”

Додаток до Рішення виконкому ЗМР від 03.12.2021 №458

Перелік категорій дітей, які забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти

Постанова КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

Санітарний регламент для закладів зальної середньої освіти. Наказ МОЗ від 25.09.2020 №2205

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів. Офіційно опубліковано (Офіційний вісник України № 38 (24.05.2016) новий Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016 р. за № 563/28693, що набуває чинності з дня опублікування.

Корисні зміни в нормах харчування дітей

Поради батькам дошкільнят щодо здорового харчування дитини вдома

Принципи здорового харчування

Порівняйте свою їжу з «Тарілкою здорового харчування»

7 основних рекомендацій щодо правильного харчування звучать так:

  • Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.
  • Споживати різноманітну, корисну їжу (див. Тарілка здорового харчування).
  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.
  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.
  • Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води (зменшити споживання солодких напоїв, алкоголю – бажано до нуля).
  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.
  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей

6 порад для батьків дошкільників, щоб заохотити дитину до здорового харчування

Маркування харчових продуктів — Головне управління Держпродспоживслужби в  Чернігівській області
профілактика шлунково-кишкових захворювань - Безпека життя та безпека праці