Будьте обережні – карантинні рослини!!!

УВАГА!!! Карантинні рослини.

Амброзія полинолиста вважається справжнім ,,зеленим агресором’’, успішно витісняючи різні зелені та квітучі рослини, які прикрашають ландшафт. Цікавий біологічний факт, амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять). Це однорічний бур’ян з родини складноцвітих. Засмічує всі польові культури, особливо просапні (кукурудза, соняшник) і ярі зернові; також росте на городах, садах, виноградниках, луках, пасовищах, полезахисних смугах, на узбіччях доріг, відкосах залізничних шляхів, по берегах річок, ставків, зрошувальних каналів, пустирях. Коренева система за сприятливих умов може сягати вглиб до 2-4 м, що в свою чергу, ускладнює боротьбу і збирання врожаю, особливо зернових. Отже, ні в якому разі не можна допускати до повного росту рослини. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які піднімаючись з течією повітря, переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей алергічне захворювання поліноз, яке протікає у вигляді алергічного риніту, кон’юнктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, лихоманки. Все це супроводжується різким ослабленням організму і важко піддається лікуванню.

Перші сходи амброзії з’являються в квітні. Цвітіння починається наприкінці липня і триває до вересня. Плодоносить бур’ян у вересні – жовтні. Через те що насіння, попадаючи в ґрунт зберігає свою схожість протягом 20 років і здатне проростати навіть у недозрілій формі, тому виявляючи осередки поширення амброзії необхідно проводити своєчасну боротьбу з бур’яном і не допускати плодоношення. У населених пунктах необхідно скошувати рослини перед цвітінням в період бутонізації, виривати рослини з корінням та знищувати шляхом спалювання у спеціально призначених місцях, знищення рослин амброзії на засмічених ділянках агротехнічним методом та наступним висівом на цих ділянках багаторічних або газонних трав. На узбіччях доріг застосовувати гербіциди для обприскування. Агротехнічні методи включають у себе комплексний підхід до вирощування сільськогосподарських культур. Густі і добре розвинені посіви озимих сильно пригнічують бур’ян, який гине до цвітіння, особливо при повторній сівбі. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування в міру відростання бур’яну, а також можна використати натрієву і амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10кг/га) чи сульфатом амонію.

Борщівник Сосновського дуже небезпечна, отруйна, дикоросла, багаторічна рослина до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см подібна на величезний кріп. Зелена частина якої містить речовину фурокумарин, яка при потраплянні на відкриті частини тіла людини під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки шкіри 1-3 ступенів. Опіки у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Борщівник є також контактним та дихальним алергеном. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Після плодоношення рослина повністю відмирає, тому необхідно своєчасно знищувати бур’ян до початку цвітіння. На побутовому рівні ставлення до цієї рослини має бути карантинним: необхідно всіма можливими методами запобігти її розповсюдження, систематично скошувати, перерізати товсті корені на глибині 10-15 см (це забезпечує знищення рослини) і спалювати, особливо заборонити випас худоби у місцях поширення (молоді листки поїдають вівці та корови і це відображається на якості молока). Всі роботи по знищенню борщівника необхідно проводити в захисному одязі, в окулярах та гумових рукавичках.

Запобіжні заходи:

Не торкайтесь до оманливо м’якого листя борщівника Сосновського оголеними руками!

Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку;

Попереджайте про небезпечну рослину своїх і чужих дітей, а також несвідомих дорослих;

Не використовуйте листя борщівника, як серветки, ніколи не витирайте ним руки чи ноги.

Тож при першій появі цих бур’янів на ваших шляхах безжально знищуйте їх дотримуючись правил особистого захисту описаних вище!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *